Z avtodomom na pot tudi z malčkom

Družina s psom v avtodomu Adria

Če ste bili že pred prihodom najmlajšega družinskega člana vajeni potovati v lastni režiji, tudi po rojstvu dojenčka tega ni treba spreminjati. Če boste malo več časa vložili v priprave na pot, se lahko brez skrbi na dopust odpravite tudi z avtodomom. Morda bo potovanje z njim zaradi možnosti ustavljanja bolj ali manj kjer koli otroku še bolj prijazno, zagotovo pa veliko bolj zanimivo.

Med pomembnejšimi odločitvami je vsekakor izbira destinacije – pomembno je, da je država, kamor potujete, varna, pa tudi, da je otrokom prijazna. Lepo urejene ceste so dobrodošle, igrala s tobogani, plezali in lesenimi hiškami na obcestnih počivališčih malčke navdušijo kot malokaj drugega, starši pa si lahko brez slabe vesti vzamejo trenutek zase. Čeprav naj bi bil največji čar potovanja z avtodomom spontanost, ki jo to vozilo dopušča, pa se brez okvirnega načrta na pot z majhnim otrokom vendarle ni za podati. Že doma si lahko naredite seznam krajev, ki bi bili zanimivi tako za vas kot za otroke, vključujoč zabaviščne parke in muzeje, ki bi lahko bili všeč vsem članom družine, pot pa lahko sproti prilagajate. S seboj nikar ne pozabite vzeti otrokovih najljubših igrač, pa kart in namiznih iger za popestritev deževnih dni, knjig s pravljicami, s pomočjo katerih se boste med daljšo vožnjo preselili v daljne dežele, pesmic, ki jih najraje posluša, pa otroškega sedeža, vozička, plenic in drugih potrebščin, ki jih potrebujete za nego malčka. Še pred odhodom za vse člane družine uredite zdravstveno zavarovanje v tujini.

Pripravljeni bodite, da se boste na poti z mladimi popotniki ustavljali večkrat, kot bi se sicer, saj po uri ali dveh sedenja potrebujejo svež zrak, kratek sprehod ali čas za nekajminutno igro na prostem. Tudi sami lahko te trenutke izkoristite, da si raztegnete noge ali naredite kakšno fotografijo narave. Glede na to, da potujete z avtodomom, lahko osnovno hrano zagotovo vzamete s seboj, obroke pa sproti obogatite z lokalnimi dobrotami. Kosilo ali večerjo pripravite skupaj z otroki, ki se bodo tako naučili nekaj novega, hkrati pa s starši preživeli kakovosten čas.

 
Če boste pripravljeni spremeniti načrte in jih sproti prilagajati (tudi) otrokovim željam, bo družinsko popotovanje z avtodomom zagotovo eno najlepših vašega življenja. Z družinskimi člani boste na majhnem prostoru skupaj preživeli bolj ali manj ves čas, kar vas bo zagotovo povezalo in stkalo dodatno močno vez, kakršne ob običajnih delavnikih ne gre. Na dogodivščin polni poti pa nikar ne pozabite na najpomembnejšo stvar od vsega – sprostite se, prepustite se cesti in uživajte!