V jeseni življenja z avtodomom toplim krajem naproti

Upokojenci na potovanje z avtodomom Adria

Pravkar ste se upokojili, na kar ste dolgo čakali. Znesek pokojnine so vam izračunali že pred leti in napočil je tisti dan, ko vam zjutraj ni bilo treba v službo. Svoboda. Končno. Po letih trdega dela si najprej zagotovo želite odpočiti, si zbistriti glavo, morda v hišo pripeljati štirinožca, za katerega prej niste imeli časa, obiskati družinske člane, razkropljene po državi in tudi tiste, ki so se odselili malce dlje. Najboljši način za to pa je zagotovo avtodom.

Zakaj? Na voljo imate ves čas na svetu, niste omejeni z datumom konca dopusta, prilagodljivi ste bolj ali manj glede vsega. Z avtodomom se ustavite, kjer želite in za kako dolgo želite, s seboj pa imate vse, kar potrebujete. Ženo ali moža, psa, mačko, pa kuhinjo in kopalnico, udobno posteljo, pred vami sta zgolj še cesta, ki vam ponuja življenje, o kakršnem ste vedno sanjali, in svoboda, ki jo ta prinese s seboj. Če niste preveč navezani na svoje stanovanje, hišo ali rože, ki se bohotijo na balkonu, le hitro preverite, koliko bi vas stal nakup (ali pa tudi najem) avtodoma, s katerim boste postali ideal vsem, ki za takšen korak nimajo poguma.

Zadostuje povprečna pokojnina

Za takšen slog življenja nikakor ni treba biti bogataš, zadostuje že povprečna pokojnina, s katero poskrbite za bencin, vzdrževanje vozila, pa tudi hrano in pijačo. Tako lahko mrzle zime namesto pred domačim kaminom preživljate nekje na toplem, morda v Grčiji ali Španiji, kjer prezimuje na tisoče in tisoče upokojenskih parov, povečini Angležev, Skandinavcev in Nemcev, Francozi pa se bolj navdušujejo za Maroko. Nemški upokojenci imajo v malem prstu tudi malce drugačen način preživljanja poznih poletnih dni. Na hrvaški obali jih je vsako leto toliko, da so postali že prava subkultura. V parih ali v večjih skupinah se udobno namestijo v različnih kampih za kakšen teden ali dva ter uživajo ob večernem klepetu in pločevinki piva s sosedi. Ki so ponavadi tudi Nemci. Ti upokojenci sicer niso ravno običajni potovalni nomadi, ki bi z avtodomom prekrižarili Evropo, znajo pa v njem uživati tistih nekaj tednov, ko se odpravijo na toplejši jug. Prednje postavijo mize in stole, se sončijo, sproščajo ob toplih sončnih žarkih in druženju z ostalimi v kampih. Podobnim dogodivščinam naproti se odpravljajo tudi Avstrijci in Švicarji, tu in tam lahko srečate še kakšnega predstavnika Skandinavije.

Cedile bi se jim sline

Se pa z veseljem zapletejo v pogovor s pristnimi avtodomarji, ki svojega jeklenega orjaka popeljejo na dogodivščino po hrvaški obali. Z njimi delijo informacije o prometu, vremenu, kje se najbolje je in pije, pa tudi, kje so najboljša parkirišča. Na veliko navdušenje lastnikov premičnih domov pa kakšno rečejo tudi o avtodomu, zlasti če je velik in vzbuja občudenje vseh prisotnih. Kar predstavljajte si, kako je, ko se v kamp ali njegovo bližino pripelje ponosen lastnik velikega vozila, ki je skoraj tako velik kot avtobus (v mislih imejte takšne, s kakršnimi se na turneje odpravljajo glasbeni zvezdniki), v njem pa je vse, kar bi si kadarkoli lahko poželeli. In to bi lahko bili vi – sovrstniki bi občudovali vaš pogum in avanturistično preživljanje upokojenskih dni, zagotovo pa tudi vašega jeklenega konjička, ob katerem bi se jim cedile sline.

Te se morda med branjem tega besedila cedijo tudi vam, in kako se vam ne bi! Avtodom vam zares lahko spremeni življenje – to postane bolj enostavno, dneve preživljate z nekom, ki ga ljubite, s katerim se lahko zbujate ob najlepših sončnih vzhodih in zaspite ob rožnato obarvanih zahodih, dan pa porabite za (kratke) premike, branje knjig, na katere ste verjetno že pozabili, a bodo napolnili vašega duha, za razvedrilo pa rešite kakšno križanko, odigrate namizno igro ali partijo kart. Pa srečno pot!