Avtodomar: od začetnika do starega mačka

Z avtodomom po Finskem - Adria Center - Prodaja avtdomov in prikolic Adria

Kupili ste avtodom. Stoji pred hišo, je lep, nov in predvsem vaš! Kaj pa zdaj? Ves svet je pred vašimi nogami (oz. kolesi), vi pa sploh ne veste, kje bi začeli. »Samo brez panike!« bi rekli v Štoparskem vodniku po galaksiji. Naš vodič vam bo pomagal, da se boste že pred prvim izletom počutili kot stari maček potovanj z avtodomom.

Prvi nasvet naj bo, da svoj avtodom najprej dodobra spoznate. Če se karkoli pokvari, je dobro, da to znate tudi sami popraviti, saj boste s tem privarčevali veliko časa in denarja. Oglejte si ga, preberite navodila, brskajte po njem in pritiskajte gumbe, da ugotovite vse njegove funkcije.

Za začetek na krajši izlet po okolici

Za začetek se odpeljite na krajšo vožnjo, recimo do priljubljene točke nekje v bližini vašega doma. Na poznani cesti se boste najlažje navadili vožnje v novem vozilu in dobili občutek za vožnjo v hrib in po ovinkih, nikar pa ne pozabite vaditi parkiranja! Že na tej kratki začetni vožnji boste opazili, če so na avtodomu kakšne stvari, ki jih lahko prilagodite svojim željam in morda malenkosti (kot so na primer odpiranje predalov pri vožnji), ki jih lahko odpravite, preden se podate na pravi izlet.

Vas mika, da bi spontano sedli v svoje novo vozilo in odšli na izlet? Za eno popoldne je to čisto sprejemljivo, če pa načrtujete kaj daljšega, je priporočljivo, da si naredite natančen načrt. Razmislite, kam bi radi šli in kako boste do tja prišli. Ni slabo, če imate zraven glavne poti tudi kakšno alternativo. Kdaj in kje se boste ustavili na kosilu? Morda je v tistih krajih kakšna restavracija, ki si jo že dolgo želite obiskati, ali pa bi radi samo pojedli sendvič ob neverjetnem pogledu na tamkajšnje gore ali morje. Če greste na daljše potovanje, ne pozabite premisliti, kje boste prenočili.

Vzemite si čas in uživajte

Poskrbite, da boste imeli zraven vse pripomočke, ki jih boste morda potrebovali v primeru, če gre kaj narobe. S seboj vzemite orodje, dodatne žarnice, gasilni aparat, dvigalko in karkoli vam še pade na pamet in bi vam lahko koristilo. Preden se odpravite na izlet, obkrožite svoje vozilo in preverite, če je vse tako, kot mora biti. So okna zaprta in vrata zaklenjena? Zadnje in zavorne luči delujejo? So stopnice dvignjene?

Ko ste na cesti, naj se vam nikamor ne mudi. Vzemite si čas in uživajte. Tako boste manj napeti, če se vam ne mudi, bo tudi vaša vožnja varnejša in prihranili boste pri gorivu, saj je poraba višja pri visokih hitrostih. Ker ne vozite nizkega in majhnega osebnega vozila, bodite pozorni na bočni veter, da vas ne prevrne. Če imate možnost, se na pot odpravite zgodaj zjutraj, ko na cestah še ni gneče.

Čeprav je avtodom prostorno vozilo in se vam morda zdi, da ste dali svojo hišo na kolesa, se zavedajte, da bo zaradi omejenega prostora to test za vas in vaše sopotnike. Dajte si prostor in svobodo, ki jo potrebuje vsak posameznik in predvsem: delujte kot ekipa! Izmislite si zabavne igre za na pot, prepevajte (tudi če nimate posluha) in si pomagajte, ko je to potrebno.

Pomembna je pot in uživanje na njej

Ko prispete na želeno destinacijo, naj vam ostali člani vaše odprave pomagajo pri parkiranju vozila. Komunikacija naj bo jasna, uporabljajte glas ali pa kretnje z rokami. Bodite potrpežljivi in gotovo vam bo uspelo.

Poslušajte nasvete ostalih voznikov ali domačinov, ki jih srečate, saj boste na tak način najhitreje ugotovili, katera je najboljša pekarna daleč okrog in kje imajo najboljše in najcenejše pivo.

Gotovo na vašem potovanju ne bo šlo vse po načrtih, a je ravno to čar potovanj. Na vašem naslednjem potovanju boste na te stvari pripravljeni in čez leto ali dve boste v vaši družbi vi tisti, ki boste ostalim delili koristne nasvete, kako potovati in na kaj biti pozoren pri potovanju z avtodomom. Predvsem pa si zapomnite, da je pri potovanjih z avtodomom včasih bolj pomembna pot in uživanje v njej kot pa končna destinacija.