Avtodom ali prikolica?

izbrati avtodom ali prikolico

Bliža se toplejše vreme, ki kar kliče po izletih in potovanjih. V naši lepi deželi in njeni neposredni bližini je ogromno čudovitih kotičkov, vrednih ogleda. Če uživate v naravi in imate v sebi vsaj malo pustolovskega duha, si glede oddiha gotovo postavljate naslednja tri vprašanja: kam, kdaj in kako iti? Če poznate odgovor na prvi dve vprašanji, vam bo ta članek pomagal pri iskanju odgovora na tretjega. Kaj je boljše za vaš način potovanja? Prikolica ali avtodom?

Ko se odločate med nakupom in najemom, si postavite vprašanje: kako pogosto bom potoval in koliko denarja sem pripravljen odšteti? Cene v nizki sezoni so seveda ugodnejše kot v mesecih, ko se na dopust odpravi večina ljudi. Če pa razmišljate o nakupu, pride prav stari rek: »Več denarja, več muzike.« Pri cenah je meja le nebo.

Pri odločanju morate upoštevati tudi vaš stil potovanja. Mislite ves dopust preživeti na eni lokaciji, ali bi radi videli čim več in se boste dnevno selili iz kraja v kraj? V prvem primeru je primernejša prikolica, saj se ustavite na želeni lokaciji, jo odklopite in uživate. Če pa se nagibate k drugi možnosti, raje razmislite o avtodomu, saj je vožnja z njim lažja in udobnejša.

avtodom ali prikolica - oba stra pimerna za zasluzen oddih

Še en pomemben dejavnik je vaš trenutni vozni park. Imate vozilo, ki je sposobno brez večjih problemov vleči prikolico, ali pa pred vašo hišo stoji jugo, ki začne protestirati, če se v njem peljeta več kot dve osebi? V slednjem primeru je gotovo bolje razmisliti o avtodomu.

Pri parkiranju ima prednost avtodom. Ker je prikolica dodatek avtomobilu, je težje vodljiva pri parkiranju in ker ima večina avtodomov vzvratne kamere in parkirne senzorje, so boljša izbira za manj izkušene voznike. Tudi pri vožnji in udobju potovanja so avtodomi v prednosti, saj se vam ni treba ustavljati za pripravljanje malice ali odhoda na stranišče. Vse lahko postorite med vožnjo in tako prihranite čas in živce pri iskanju primernega mesta za ustavljanje.

Ko prispete na želeno destinacijo, je z avtodomom manj dela. Preprosto ga priključite na elektriko in že se lahko sprostite ob pločevinki piva. Pri prikolici je dela malo več, saj jo je treba odklopiti od vozila, jo stabilizirati in priklopiti na elektriko in vodo.Vendar se ravno v tem delu skriva težava avtodomov, ki jo veliko ljudi ob načrtovanju izleta spregleda. Lastniki prikolic imajo ob odklopu prikolice na voljo avto, lastniki avtodomov pa imajo dve možnosti: ali se za vsak odhod do najbližjega mesta odpravijo z avtodomom ali pa imajo zraven dodatno prevozno sredstvo npr. kolo.
avtodom v prerezu

Še koristen nasvet za konec. Ko vlečete prikolico ali vozite avtodom, imejte v mislih, da vozite nekaj večjega od osebnega avta in da ima veter na vas veliko večji vpliv! Vozite previdno in upoštevajte, da potrebujete večjo varnostno razdaljo kot pri vožnji osebnega vozila.

Ne glede na to za katero od možnosti se odločite, torej nakup, najem, prikolico ali avtodom, si zapomnite naslednje: uživajte v novih krajih, spoznavajte nove ljudi, prepustite se brezskrbnosti odprte ceste in predvsem uživajte v vsaki uri vašega zasluženega potovanja.